IZLETI

NP Kornati

Splet stotinjak otoka, otočića i hridi koje se prostiru na površini od 300 km2 svojom jedinstvenom ljepotom zadiviti će Vas. Postoji legenda da su Kornati nastali tako što je Bogu, nakon što je stvorio svijet ostalo nešto bijelog stijenja koje je bacio u more i odlučio da ne treba ništa mijenjati. Kornatski otoci ističu se brojnim bizarnim oblicima i neobičnim reljefnim strukturama, polupustinjskim, negostoljubljivim izgledom kopna. Klifovi na pučinskoj strani vanjskog niza Donjih Kornata, koji dosežu i do 100 m, jedna su od najupečatljivijih prirodnih pojava na Kornatima.

NP Krka

Sedra, odnosno iz vode istaloženi vapnenac, koji izgrađuje sedrene pragove, pokrivače, brade, zastore i druge geomorfološke oblike, temeljni je fenomen i okosnica današnje hidrogeološke i pejzažne slike Nacionalnog parka Krke. NP Krka sa sedam sedrenih slapova s ukupnim padom od 242m i zeleno modra jezera čine izniman krški fenomen. Slapišta su biodinamičke tvorevine, koje stalnim osedravanjem rastu i danas. Uz ove iznimne prirodne ljepote koje je stvorila snaga rijeke Krke unutar Nacionalnog parka, zanimljivo je pogledati i arheološki lokalitet Bribirska glavica, i otočić Visovac unutar istoimenog jezera.

NP Paklenica

Nacionalni park Paklenica prostor je od 96 km2 , jedinstvenog i neobičnog spoja mora i planine, bogat šumama, dubokim kanjonima okomito urezanim u glavni greben Velebita, krškim oblicima, brojnim špiljama i jamama. Ulazni, kanjonski dijelovi Male i Velike Paklenice, jedan su od temeljnih fenomena zbog svojih geoloških, hidroloških, krških, florističkih i faunističkih osobitosti. Potoci Velika i Mala Paklenica daju veliku vrijednost čitavom području, te ga značajnije obogaćuju, a u proljeće i jesen, svojom bujičnom snagom i otapanjem vapnenca, produbljuju kanjon. Oba kanjona, Velika s 14 i Mala Paklenica s 12 km, duboko su urezani u masiv južnog Velebita.

NP Plitvička jezera

Plitvička jezera, najstariji i najveći hrvatski nacionalni park, koji je UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom ističu se iznimnom ljepotom jezera, slapova, spilja i šume. Prirodni sustav NP Plitvičkih jezera jedinstven je primjer fizikalno-biokemijskog laboratorija na otvorenom. Njegov je temeljni fenomen poseban način stvaranja sedre, kao rezultat strogo određenih interakcija fizičko-kemijskih i bioloških osobitosti akvatorija u kršu, u današnjim klimatskim prilikama i uvjetima nenarušene prirodne ravnoteže. Stvaranjem vapnene kore na podvodnoj vegetaciji, na mjestima prelijevanja vode nastaju ustave kojima je dolina gornje Korane preinačena u niz od 16 stubasto poredanih bazena s protočnim jezerima.

Nin

Nin je najstariji hrvatski kraljevski grad u kojem su od 7. do 10. st. stolovali vladari i biskupi. Još u rimsko doba, znan kao Aenona, imao je forum, amfiteatar i akvedukt. Smjestivši se na omanjem otočiću posred plitke lagune Nin spaja povijesno bogatstvo s prirodnim ljepotama. Njegove plaže i sadržaji koje nudi u modernom turističkom naselju čine ga atraktivnim turističkim odredištem.

Zadar

Pozivamo Vas u čaroliju drevnog Zadra, grada u samom srcu Jadrana često zvanog "Mali hrvatski Rim". Tri tisuće godina starosti, jedinstvena crkvena zdanja te bogata kulturna baština zaslužni su za taj naziv. Njihovu ljepotu nadopunjuju prirodna obilježja zadarske regije koju krasi 1 200 kilometara slikovite i čiste morske obale i splet od 300 otoka i otočića. Zadar je grad u kojem će vas dočekati gostoljubivi ljudi, s kojima ćete popiti čašicu autohtonog zadarskog likera Maraskina ili popričati o košarci jer je upravo taj sport proslavio Zadar!

Biograd

Dobro došli u Biograd na moru, prelijepi grad zadarske rivijere nadomak čarobnih kornatskih otoka koji su zbog svoje raznolikosti prozvani nautičkim rajem. Legenda kazuje da su Kornate stvorili bogovi inspirirani ljepotom mora tako da nema sumnje da je i Biograd djelo iste iznimne ruke. Stoga ne čudi što su se hrvatski kraljevi krunili u ovom gradu bogate povijesne baštine. Smješten je na poluotoku s pogledom na otok Pašman od kojeg ga dijeli dugačak kanal idealan za wind surfing. Uz brojne sportsko rekreativne sadržaje tu je i preko 20 teniskih terena što Biograd na moru čini pravim odredištem za sve željne aktivnog odmora.

Linkovi
http://www.np-plitvicka-jezera.hr/ Nacionalni park Plitvička jezera
http://www.kornati.hr/ Nacionalni park Kornati
http://www.npkrka.hr/ Nacionalni park Krka
http://www.paklenica.hr/ Nacionalni park Paklenica
http://www.vransko-jezero.hr/ Park prirode Vransko jezero
http://www.telascica.hr/ Park prirode Telašćica